Feeds:
Postime
Komente

Posts Tagged ‘Feith’

Përfaqësuesi i Bashkimit Evropian në Kosovë, Pieter Feith hapi zyrën e tij në Prishtinë duke u kërkuar serbëve që të mos frikësohen nga BE-ja.
Duke folur tre ditë pas shpalljes së pavarësisë së Kosovës, zoti Feith tha se BE-ja do t’i dislokonte 2000 zyrtarët e policisë dhe gjyqësorit në mbarë Kosovën, përfshirë edhe në veriun e dominuar nga serbët.Por ai shtoi se do të ishte e gabuar të sygjerohej se Kosova do të bëhej protektorat i BE-së:

“Po ndodh një transferim i autoritetit që do të jetë nga OKB-ja në qeverinë e Kosovës. Nuk është një transferim nga OKB-ja tek BE-ja, sepse jemi në një pozitë të ndryshme këtu.”

“Ne nuk do të vazhdojmë administrimin e Kosovës. Është qeveria ajo që do të marrë përgjegjësitë dhe ne jemi këtu si këshilltar të afërt të qeverisë me përgjegjësinë e caktuar të zbatimit të zgjidhjes së gjithanshme”, tha përfaqësuesi i BE-së.

Zoti Feith e cilësoi ekonominë e Kosovës si një prej çështjeve kryesore, me të cilën duhej të merrej BE-ja.

“Unë mendoj se me forcimin e sigurisë për të gjithë shtetasit përfshirë edhe komunitetin serb, ekonomia, krijimi i vendeve të punës, rritja, investimet janë ato që do t’i bëjnë njerëzit të qëndrojnë ku janë dhe të ndihen më pranë institucioneve evropiane, të cilave u përkasin”, tha Pieter Feith.

BBC Shqip 

Dje publikuam :  Intervistë me “kryeadministratorin” e ri 

Read Full Post »

Intervistë me “kryeadministratorin” e ri

Diplomati holandez që do të jetë drejtues i misionit të BE-së në Kosovë, Pieter Feith, në një intervistë me gazetën holandeze, NRC Handelsblad, thotë se ai do të ketë pushtet ekzekutiv në Kosovë që sipas tij nënkupton se ai mundet të anuloj ligjet e miratuara nga Kuvendi i Kosovës, shkarkoj zyrtarë të korruptuar dhe shpall të pavlefshme vendime të Qeverisë së Kosovës.

Këto janë disa nga pyetjet dhe përgjigjet që ai i dha gazetares Petra de Koning në intervistën e publikuar më 16. shkurt.

Misioni në Kosovë drejtohet nga Bashkimit Europian. Shqiptarët do të duhet ti drejtohen BE-së kur janë të pakënaqur me diçka, a po?

Ashtu është

Amerikanët do të vazhdojnë të jenë heronjtë e tyre

Më herët i kam thënë kryeministrit Thaçi se Kosova kurrë nuk do të bëhet shteti i 51-të i Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Por Kosova mund të bëhet anëtare e Bashkimit Europian. Kujtimet e 1999-së do të zbehen dhe e ardhmja i takon BE-së. Ne do të duhet të sqarojmë qartë se përmisime të mëdha në kushtet e jetesës mund të vinë vetëm nga qeveria e Kosovës. Ata do të duhet të konfrontojnë korrupsionin dhe krimin e organizuar.

Cili është problemi më i madh i Kosovës?

Kosova duhet të bëhet një shtet multi-etnik. Të drejtat e minoriteteve duhet të respektohen dhe sanksionohen në ligje. Një problem tjetër i madh është edhe papunësia që arrin 44 %. Ka shumë pak iniciativa dhe është e qartë se Kosova ka qenë nën administrim të OKB-së më gjatë se sa është dashur.

Ju thoni se Kosova duhet të bëhet shtet multi-etnik por mendoni se Kosova po funksionon kështu. Serbët në Kosovë janë të frikësuar.

Mund të ndodhë se ata janë më të sigurt se sa ndjehen vet. Ushtarët e KFOR-it janë ende atje por ndenja e sigurisë nuk duhet të varet vetëm nga kjo. Duhet të kemi një bazë të natyrshme për këtë. Ne edhe kemi problemin e kthimit të refugjatëve serb në Kosovë. Ky proces po manipulohet.

Serbia po bllokon kthimin?

Po

Serbia sipas të gjitha gjasave nuk do ta bëjë këtë pas pavarësisë së Kosovës?

Si duket ashtu do të ndodhë

Brenda Kosovës pushteti juaj do të bazohet në dëshirën për anëtarësim në BE?

Unë kam pushtet ekzekutiv. Unë mund të anuloj ligjet, shkarkoj zyrtarë të korruptuar dhe shpall të pavlefshme vendimet e Qeverisë së Kosovës. Unë jam i impresionuar nga synimet e politikanëve në Kosovë. Sot apo nesër kushtetuta do të publikohet dhe kjo kushtetutë do të kontrollohet nga organizata ime para se të aprovohet nga parlamenti.

Por edha pa kompetenca të posaçme ju do të kishit autoritet?

Po, Kosova ofron një thesar me eksperiencë. E ardhmja është e kosovarëve, nuk dua që ata të kenë arsye për të mos ndihmuar shtetin e tyre të përparoj. Ne në Kosovë do të veprojmë ndryshe nga se vepruam në Bosnjë ku bashkësia ndërkombëtare ende merr vendimet e rëndësishme. Për ne është e rëndësishme të bartim përgjegjësitë.

Një ish-gjeneral francez do të drejtoj misionin e policisë dhe juristëve. Ju jeni përfaqësuesi më i lartë ndërkombëtar. Kush është shefi?

Nëse ka të bëjë me politikë unë do të jem ai që këshillon komandantin francez.

Përktheu stafi i “molla kuqe”

Read Full Post »