Feeds:
Postime
Komente

Posts Tagged ‘franc nopça’

Albanologu Robert Elsie para disa muajve hapi faqen e internetit albanianphotography.net ku ai ka prezantuar disa koleksione me fotografi të vjetra nga trojet shqiptare. Deri më tani janë publikuar tri koleksione: kolekcioni i Maksimilian Lambercit, Franc Nopçës dhe Bajazid Dodës.

Muaj më parë Elsie edhe nxori librin ” Dritëshkronja, Fotografia e hershme nga Shqipëria dhe Ballkani” që është në shqip dhe anglisht.

Në parathënien e librit Elsie shkruan: ” Dritëshkronja, kjo fjalë e bukur shqipe u përdor për herë të parë në shekullin e nëntëmbëdhjetë. Me kalimin e kohës ajo u zëvendësua me fjalën ndërkombëtare fotografia. Këtu po e ringjallim një herë për të krijuar një lidhje midis fotografisë së hershme dhe Shqipërisë së shekullit të nëntëmbëdhjetë dhe të fillimit të shekullit të njëzetë.”

Më poshtë po sjellim disa foto nga kolekcionet e lartpermendura.

nopcsa.jpg

nopcsa2.jpg

nopcsa4.jpg

nopcsa5.jpg
nopcsa3.jpg

(1) Nopça me veshje shqiptare
(2) Meshkuj shqiptar afër Tropojës
(3) Refugjat nga Gjakova në Shkodër, viti 1913
(4) Meshkuj shqiptar
(5) Kalaja e Prizrenit

Të gjitha fotot bërë nga Franc Nopça

Reklama

Read Full Post »