Feeds:
Postime
Komente

Posts Tagged ‘Ndarja e Kosovës’

“Kuvendi i komunave serbe”, i formuar të shtunën në veri të Mitrovicës, është ilegal dhe pa kurrfarë vlere juridike, tha të hënën në takimin e Komitetit të Sigurisë në Mitrovicë, kryetari i Komunës, Bajram Rexhepi.

“Ne si Kuvend Komunal vlerësojmë se krijimi i një kuvendi të tillë nga serbët është ilegal ashtu siç kanë qenë edhe zgjedhjet që janë mbajtur në maj si dhe vetë fituesit që kanë dalë prej atyre zgjedhjeve”, theksoi Rexhepi.

Sipas tij, ai kuvend i formuar prej vetëm dy partive nuk ka kurrfarë legjitimiteti, dhe kundërshtohet edhe nga një pjesë e konsiderueshme e vetë liderëve dhe banorëve serbë në Kosovë, çka tregon se një pjesë e tyre ka filluar ta kuptoj realitetin e ri.

(më tepër…)

Read Full Post »

Analisti britanik për çështje të Ballkanit, Tim Judah nuk mendon se zgjedhjet në Serbi do të kenë ndonjë domethënie për Kosovën.

“Tadiq dhe aleatët e tij janë pothuajse tërësisht kundër pavarësisë së Kosovës. Mendoj se do të vazhdojnë rrugën e tyre për të konsoliduar kontrollin e Qeverisë së Serbisë brenda Kosovës, prandaj nuk mendoj se këto zgjedhje do të kenë ndonjë rëndësi në Kosovë”, ka thënë Judah.

Në një intervistë për Radion Evropa e Lirë, Judah ka thënë se ato kanë më shumë domethënie për atë se çfarë do të ndodhë në Serbi, por jo edhe në Kosovë. Ai ka theksuar se një pjesë e madhe e zhvillimeve aktuale politike, sikur që është formimi i parlamentit serb në Kosovë, burojnë nga ndasitë politike në Serbi. Ndërkohë duke folur rreth misionit të Kombeve të Bashkuara dhe atij të Bashkimit Evropian, Judah ka thënë se çfarëdo që Bashkimi Evropian të thotë, jemi duke ecur drejt situatës në të cilën ndikimi i Bashkimit Evropian do të dominojë në pjesët e banuara me shqiptarë, kurse Kombet e Bashkuara do të vazhdojnë të dominojnë në pjesët e banuara me serbë. Mendoj se ky proces në fund sërish do të varet nga formimi i qeverisë në Serbi, ka thënë Tim Judah.

Tadic shumë herë në fjalimet e tij ka përsëritur mesazhin nacionalist se Kosova gjithëmon do të jetë pjesë e Serbisë.

Read Full Post »

Titulli është i redaksisë, kurse shkrimi i mëposhtëm është marrë nga faqja e internetit e Lëvizjes Vetëvendosje.

Sipas informatave të siguruara nga persona brenda institucioneve, përfaqësues të institucioneve të Kosovës dhe UNMIK-ut tashmë i kanë filluar negociatat me Serbinë për thellimin dhe zyrtarizimin e ndarjes së brendshme të Kosovës. Aktualisht është duke u diskutuar ndarja e sistemit gjyqësor në dysh – pra që në Kosovë serbët, aty ku ata jetojnë, t’i kenë gjykatat e veta të ndara nga pjesa tjetër e vendit. Sipas të njëjtave burime këto negociata pastaj do të vazhdojnë edhe për prokurorinë, policinë etj. Sistemit arsimor dhe atij shëndetësor tashmë i janë legalizuar ndarjet me planin e Ahtisaarit dhe dokumentet tjera ligjore që rrjedhin prej tij (30 instant-ligjet dhe instant-kushtetuta).

(më tepër…)

Read Full Post »