Feeds:
Postime
Komente

Posts Tagged ‘zgjedhje maqedoni 2008’


Në video mund ta shihni njërin nga dy të arrestuarit në lidhje me atentatin kundër Ali Ahmetit, kryetar i partisë shqiptare nga Maqedonia, BDI.

Një gjykatës në Maqedoni caktoi masën e paraburgimit prej 30 ditësh për një të dyshuar në lidhje me atentatin kundër kryetarit të Bashkimit Demokratik për Integrim Ali Ahmetit.

Gjykatësi dha masën e paraburgimit kundër 31-vjeçarit F. I. pasi dëshmitarët e lidhën atë me atentatin kundër zotit Ahmeti. Ndërkohë sipas njoftimeve, i dyshuari i dytë V.Xh. iu dorëzua të mërkurën organeve të rendit.

Mijëra përkrahës të partisë Bashkimi Demokratik për Integrim protestuan të martën në Tetovë kundër atentatit, nga i cili zoti Ahmeti shpëtoi i palënduar.

Autorët e sulmit qëlluan mbi makinën e kryetarit të BDI-së ndërsa ai bënte fushatë për zgjedhjet e ardhshme parlamentare.

Zëri i Amerikës
Molla e Kuqe

 

Read Full Post »

Pesë deputetë më pak, do t’i kushtojë partive shqiptarëve shpërndarja e shqiptarëve nëpër botë, me theks të veçantë në shtetet e Evropës perëndimore, ku ekspertët vlerësojnë se është më e lehtë të ndërtohet infrastruktura e votimit (për dallim nga shtetet skandinave dhe tejoqeanike, ku mërgata shqiptare, gjithashtu është në numër të konsiderueshëm). Paritë shqiptare, s’kanë asnjë iluzione se më 1 qershor, mund të përsëritet ’92-shi kur masovikisht, në mënyrë të organizuar, mërgimtarët shqiptarë erdhën të votojnë në zgjedhjet e para pluraliste.

Dy partive më të mëdha të bllokut politik shqiptar, u ka mbetur të pajtohen që në start me këtë “humbje” , për të cilën që në PDSH thonë se “është e balancuar etnikisht, me disfavore të vogla për shqiptarët”, kurse në BDI se “megjithatë, është humbje”.

“Nëse do të votohej edhe në shtetet e Evropës perëndimore, aty ku teknikisht është më e lehtë të realizohet votimi për qytetarët nga Maqedonia dhe ku, në bazë të përkatësisë etnike përqindja e shqiptarëve është më e lartë, shqiptarët do të nxirrnin katër-pesë deputetë më tepër”, pohon Naser Zyberi, eksperti për çështje juridike. Kjo, nënvizon ai, është një konstatim i supozuar, pasi nuk dihet se cila mund të jetë jehona e daljes në zgjedhje. Mund të nxjerrin edhe më tepër, nëse pjesëmarrja është e lartë dhe nëse përfshihet edhe pjesa e mbetur e diasporës. Vetëm në Evropën perëndimore, sipas disa para llogaritjeve, numri i votuesve shqiptarë është mbi 100 mijë, kurse numri i përgjithshëm i potencialit votues të diasporës, mendohet të arrije 150 mijë-shin.

(më tepër…)

Read Full Post »